Gratis verzending & retour!

Voordelen van een verzwaringsdeken - Wetenschappelijk bewezen

Een dekbed en deken kent iedereen. Maar een verzwaringsdeken? Bij velen een onbekende. Jammer, want heel wat mensen zouden er wellicht baat bij hebben. Lees je even met ons mee? We lichten hieronder toe wat een verzwaringsdeken precies is, welke werking het heeft en vooral wat de voordelen ervan zijn. Afsluiten doen we met ervaringen van gebruikers.

Wat is een verzwaringsdeken precies?

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een deken dat zwaarder gemaakt is. De vulling bestaat vaak uit glasparels of kunststof granulaat, maar evengoed kan het verzwaringsmateriaal een natuurlijk product zijn. Het deken bestaat in verschillende formaten en gewichten. Idealiter kies je een deken dat 10% van je eigen lichaamsgewicht weegt. Wie dus 80 kg weegt, kiest er best één van 8 kg.

De werking van een verzwaringsdeken

Het zware deken oefent druk uit op je lichaam en daardoor voelt het veilig en comfortabel aan. Je ligt ook stabieler, waardoor je minder gaat woelen in je slaap. Je wordt rustig doordat het gewicht invloed uitoefent op de hormonen die het lichaam aanmaakt: minder cortisol (stresshormoon) en meer serotonine (gelukshormoon).

Wat zijn de voordelen van een weighted blanket?

Een verzwaringsdeken heeft positieve effecten bij mensen die te kampen hebben met slapeloosheid/slaapstoornissen, stress en angst. Ook voor hoogsensitieve mensen en dementerenden kan het soelaas brengen.

We gaan nu dieper in op de heilzame werking bij slapeloosheid en stress/angst.

Met een verzwaringsdeken val je sneller in slaap en word je ook minder keren wakker tijdens de nacht, wat positief is voor de kwaliteit van de slaap. Een Zweeds onderzoek (1) richtte zich op mensen die leden aan chronische slapeloosheid en had als doel hun slaapkwaliteit beter te maken. De onderzoekers constateerden dat deze mensen onder een verzwaringsdeken effectief beter sliepen en ook minder bewogen. De deelnemers gaven daarnaast ook subjectief dezelfde effecten aan. Resultaat van het onderzoek is dat een verzwaringsdeken een hulpmiddel is om slapeloosheid aan te pakken en de kwaliteit van de slaap te verbeteren.

Uit een onderzoek (2) gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Occupational Therapy in Mental Health blijkt dat een verzwaringsdeken veilig is en dat de meeste deelnemers minder stress ervaarden.
Via het meten van de bloeddruk, de polsslag en de bloedsaturatie voor en na het gebruik van het deken, was het voor de onderzoekers duidelijk dat het absoluut veilig is om onder een verzwaringsdeken te liggen.
Ook werd de stress gemeten op drie manieren: huidgeleiding via elektronen, wetenschappelijke vragenlijst en subjectieve enquête bij de deelnemers. De objectieve meetinstrumenten toonden een aanzienlijke vermindering van stress aan, wat nog werd versterkt door de subjectieve ervaringen.
De diepe druk stimulatie vermindert ook de autonome opwinding (één van de zaken die angst veroorzaakt).

Ervaringen van tevreden gebruikers

Het internet staat bol van reacties van mensen die het verzwaringsdeken ontdekt hebben en het fantastisch vinden. Mensen slapen niet enkel beter, maar worden ook meer uitgerust wakker, hebben minder spierpijn en zijn rustiger. Een heilzaam mechanisme wordt dus in gang gezet: het begint bij een betere slaap en zet zich verder met de lichamelijke en geestelijke gevolgen van die betere slaap.

(1) Ackerley, R., Olausson, H., & Badre, G. (2015, mei). Positive effects of a weighted blanket on insomnia.
(2) BS, B. M., Champagne, T. T., Krishnamurty, S., & Dickson, D. (2008, maart). Exploring the Safety and Therapeutic Effects of Deep Pressure Stimuation Using a Weighted Blanket.