Gratis verzending & retour!

Slaapproblemen? Probeer een verzwaringsdeken!

Ook als je niets hebt om over te piekeren kan het zijn dat de slaap niet wil komen. Uiteraard heb je al een tijdje naar het plafond gestaard, heel erg veel schaapjes geteld en een glas warme melk gedronken. En toch, in slaap vallen gaat niet altijd vanzelf. Natuurlijk kun je naar een drogisterij of apotheek voor een homeopathisch middeltje of zet je een diffuser naast je bed waar je druppeltjes essentiële kalmerende oliën mee verdampt. Je probeert gewoon van alles. Misschien is je hoofdkussen wel te zacht, het matras te hard en de slaapkamer te koud of te warm. Slaappillen of andere verdovende middelen zijn een optie, maar vaak absoluut niet aan te raden.

Niet kunnen slapen is over het algemeen een combinatie van verschillende factoren. Misschien was het wel heel druk op je werk, heb je fanatiek gesport of heel laat gegeten waardoor je lichaam en geest niet tot rust kunnen komen. Gewone dagelijkse bezigheden en gebeurtenissen die niet goed worden verwerkt, om wat voor reden dan ook, blokkeren de slaapprikkel. Je lichaam is moe, maar je hersenen hollen nog door en komen maar niet tot rust. Overactieve hersenen zorgen ervoor dat je lichamelijk ook niet tot rust komt, dus blijf je wakker. Dit proces kun je omkeren door gebruik te maken van een verzwaringsdeken. De aangename druk van de deken zorgt voor de aanmaak van het knuffelhormoon serotonine in het lichaam. Dit hormoon zorgt ervoor dat je makkelijker tot rust komt.

Een verzwaringsdeken 'dwingt' lichaam en geest tot rust

Lekker wegkruipen onder een warme deken, tot rust komen en in slaap vallen. Het klinkt een beetje cliché, maar met een verzwaringsdeken is dit heel goed mogelijk. Oorspronkelijk werden verzwaringsdekens alleen gebruikt bij ouderen met een onrustig slaappatroon. De oorzaak voor het verstoorde slaappatroon was dan te vinden in een lichamelijke of geestelijke aandoening. Het gevoel van geborgenheid dat het gewicht van een verzwaringsdeken geeft zorgt voor rust. Ouderen met veel nachtelijke onrust slapen door het gebruik van een verzwaringsdeken makkelijker in, slapen langer door en rusten beter uit. Verzwaringsdekens worden daarom veel toegepast in verzorgings- en verpleeghuizen.

Dankzij deze goede ervaringen is het gebruik van een verzwaringsdeken heel gewoon geworden. Verzwaringsdekens worden nu niet meer alleen gebruikt in de zorg, maar zijn ook gewoon te koop om in de thuissituatie te gebruiken. De dekens zijn te koop in verschillende uitvoeringen zodat er altijd wel een is die bij je past. Na een drukke dag kruip je dus lekker onder die verzwaringsdeken die aangenaam om je heen zakt. Lekker op de bank, in je bed of op een ligstoel genieten van de aangename en ontspannende druk op je lichaam.

 

Tips om beter te slapen

Er zijn mensen die na een aantal nachten slecht slapen meteen naar de huisarts rennen voor een receptje slaaptabletten. Heel begrijpelijk, want niet goed kunnen slapen heeft meteen invloed op je functioneren in het algemeen. Als je niet goed geslapen hebt kan het moeilijk zijn om je goed te concentreren of snel te reageren als dat nodig is. Die nachtrust is dus heel belangrijk. Maar wat kun je doen om een goede nachtrust te bevorderen, zonder meteen medicijnen in te hoeven nemen?
  • Het verwerken van de dagelijkse gebeurtenissen. Pak een schriftje en een pen en schrijf iedere avond voordat je naar bed gaat in korte beschrijvingen en in de juiste volgorde op wat je die dag hebt gedaan. Let op! Details zijn niet nodig.
  • Drink na vier uur ’s middags geen koffie met cafeïne en verminder de inname van calorieën na het avondeten drastisch. ’s Avonds laat nog even een film kijken met een glaasje wijn, wat nootjes, chips of een blokje kaas. Erg lekker, maar alcohol en suikers stimuleren de hersenen.
  • Ga zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed. Reken voor jezelf uit hoe laat je naar bed moet gaan om in ieder geval 8 uur te kunnen slapen voordat je uit je bed moet.
  • Zorg voor een opgeruimde, koele donkere slaapkamer. Voor een goede slaap is het nodig dat je lichaamstemperatuur daalt. Een warme slaapkamer gaat dit tegen. Een omgevingstemperatuur van 17 graden is ideaal om bij in slaap te vallen.
  • Zet zoveel mogelijk elektrische apparaten uit en leg je telefoon niet aan de oplader naast je hoofdkussen. De elektrische straling is over het algemeen gering, toch kan dit wel effect hebben op je nachtrust. Zet de televisie op je slaapkamer dus maar gewoon helemaal uit en leg je mobiele telefoon niet op je slaapkamer. Als je gewend bent om voor het slapen nog even wat filmpjes op YouTube te bekijken of het laatste nieuws te lezen, kan dit heel vervelend zijn. Doe dit dus voordat je naar bed gaat.
  • Gebruik een verzwaringsdeken (een speciale zware deken) om je lichaam tot rust te brengen. Door het gevoel van geborgenheid en de druk op je lichaam komt je zenuwstelsel helemaal tot rust. De aanmaak van melatonine en serotonine wordt gestimuleerd waardoor stresshormonen zoals cortisol verminderen.
  • Gebruik een verzwaringsdeken om je lichaam tot rust te brengen. Door het gevoel van geborgenheid en de druk op je lichaam komt je zenuwstelsel helemaal tot rust. De aanmaak van melatonine en serotonine wordt gestimuleerd waardoor stresshormonen zoals cortisol verminderen.
  • Piekertijd inplannen. Pieker je veel over bestaande problemen, en heb je de neiging om hier in de nacht of tijdens je slaap mee door te gaan? Plan dan een piekeruurtje in. Kies een tijd die je uitkomt en ga er gewoon voor zitten. Schrijf desnoods op wat je allemaal dwars zit. Lig je eenmaal in bed en begint de piekercyclus opnieuw, dan kun je tegen jezelf zeggen dat je al gepiekerd hebt vandaag.

Na het toepassen van bovenstaande tips ervaren veel mensen al snel een flinke verbetering. Natuurlijk zal er af en toe weer een nacht zijn dat je niet kunt slapen, maar wanhoop dan niet, en houd gewoon vol. Je lichaam moet wennen aan de nieuwe gewoontes en de lichte dwang die je voor jezelf uitvoert om gewoon te gaan slapen.

Verzwaringsdeken, een fantastisch hulpmiddel

Ben je van plan om een verzwaringsdeken te kopen omdat je last hebt van angstdromen, onrustige ledematen of stress? Dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Allereerst natuurlijk de afmeting. Verzwaringsdekens zijn eenpersoons, en dat is niet voor niets. Het zijn zware dekens en grotere afmetingen zijn meestal te zwaar om goed te kunnen hanteren. Kijk goed naar het materiaal waar de deken van is gemaakt. Er zijn dekens die de warmte goed vasthouden, maar er zijn ook dekens die speciaal geschikt zijn voor de warme zomermaanden. Kijk tot slot goed naar het gewicht van de deken. Deze lees je af in de maattabel.